ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Επιστημονικό έργο

Λειτουργία και δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος (4η εκδ. 2020)

Η Οδοντιατρική, όπως και κάθε άλλος τομέας της ευρύτερης ιατρικής επιστήμης, εξελίσσεται παράλληλα με την πρόοδο της τεχνολογίας και βελτιώνεται με τη βοήθειά της. Ταυτόχρονα εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται η επιστημονική βιβλιογραφία που αφορά στην Οδοντιατρική, με ωφέλεια τόσο για τους οδοντιάτρους όσο, κυρίως, για τους φοιτητές, που έρχονται σε επαφή με όλο και πιο εξελιγμένες μεθόδους εκμάθησης και εν συνεχεία άσκησης του επαγγέλματός τους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Λειτουργία και δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος του οδοντιάτρου και πανεπιστημιακού καθηγητή κ. Βύρωνα Χρ. Δρούκα. Πρόκειται για ένα έργο που γνωρίζει την τέταρτη έκδοσή του, ύστερα από την αρχική έκδοση του 2008-9 και δύο ακόμη επανεκδόσεις, και έχει ως στόχο να μεταδώσει τις νέες γνώσεις που οφείλει να αποκομίσει ο φοιτητής της Οδοντιατρικής, αλλά και ο επαγγελματίας οδοντίατρος στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιμόρφωσής του, αφού η γνώση είναι μια δυναμική και όχι στατική διαδικασία.
Η παρούσα έκδοση, εμπλουτισμένη με ένα επιπλέον κεφάλαιο (8ο) που άπτεται των λειτουργικών διαταραχών του στοματογναθικού συστήματος, διαθέτει – πέραν των πολύτιμων επιστημονικών πληροφοριών που μπορούν να γίνουν κτήμα και των μη εξειδικευμένων αναγνωστών – πλήθος εικόνων και διαγραμμάτων, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Με αυτόν τον τρόπο η νέα γνώση αφομοιώνεται εύκολα και μένει στον νου του αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο ποιοτικό.
Με λίγα λόγια η Λειτουργία και δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος αποτελεί μια εξελισσόμενη επιστημονική προσπάθεια που παρακολουθεί τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα της Ιατρικής και αφουγκράζεται τις απαιτήσεις των αναγνωστών που επιθυμούν να μάθουν ό,τι νέο συμβαίνει στον χώρο της Οδοντιατρικής και των συναφών κλάδων που ασχολούνται με το στόμα – αυτό το τόσο σημαντικό για την επιβίωσή μας τμήμα του ανθρώπινου σώματος.

Κλινική φυσιολογία του στοματογναθικού συστήματος (2η εκδ. 2005)

Με αυτό το βιβλίο, μέσα από την περιγραφή μιας σειράς ασθενών, σκοπός είναι να διαφωτιστεί κατά κάποιον τρόπο το πανόραμα των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι ασθενείς με λειτουργικές διαταραχές του στοματογναθικού τους συστήματος.
Μέσα από αυτές τις περιγραφές, όπου γίνεται ανασκόπηση της θεραπείας και της εξέλιξης των λειτουργικών διαταραχών, θα δοθεί μια σαφή και ξεκάθαρη καθοδήγηση στον γενικό οδοντίατρο για τη θεραπεία των ασθενών με δυσλειτουργικά συμπτώματα. Έγινε προσπάθεια να αποφευχθεί η πολλή θεωρία, ενώ απεναντίας μετατέθηκε το βάρος της συγγραφής στην κλινική πράξη. Παρ’ όλα αυτά, σε ειδικά κεφάλαια γίνεται μια βαθύτερη μελέτη της κλινικής εξέτασης και των μεθόδων θεραπείας. Ακόμη, με λεπτομερέστερη περιγραφή αναπτύσσονται και άλλα κεφάλαια, όπως η αιτιολογία των λειτουργικών διαταραχών, ο βρυγμός και ο πονοκέφαλος.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα της κροταφογναθικής διάρθρωσης (1η εκδ. 2001)

Η δυναμική παρουσία κατά την τρέχουσα δεκαετία της φυσιολογίας του στοματογναθικού συστήματος στον χώρο της οδοντιατρικής εκπαίδευσης και της κλινικής πράξης επηρέασε θετικότατα δύο βασικά σημεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν την εξέλιξη κάθε ειδικότητας.
Το γεγονός της ολοένα αυξανόμενης συνεργασίας της φυσιολογίας του στοματογναθικού με ορισμένες ειδικότητες του ευρύτερου ιατρικού χώρου βοήθησε σημαντικά την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης προς την ιδιαίτερα αυτή ομάδα ασθενών με τη δημιουργία ειδικών κλινικών πόνου.
Με τις σκέψεις, λοιπόν, αυτές και κυρίως με κίνητρο τη φιλοδοξία της συμβολής μας στην ελληνική οδοντιατρική βιβλιογραφία, η οποία κυριολεκτικά πένεται από ανάλογες συγγραφικές δραστηριότητες, επιχειρήθηκε η εκπόνηση της παρούσας μονογραφίας.

Στοιχεία ακίνητης προσθετικής (1ος Τόμος, 1987)

Στοιχεία ακινήτου οδοντικής προσθετικής

Λογοτεχνικό έργο

Ταξίδι στην Άργενο: Τη χώρα του ονείρου και του παραμυθιού (1η εκδ. 2022)

Σε αυτό το βιβλίο-ταξίδι σε έναν κόσµο µαγικό, ο νεαρός Κλεάνθης καλείται να ζήσει µια συναρπαστική περιπέτεια. Η χαρισµατικότητα και τα µοναδικά του χαρακτηριστικά γίνονται αφορµή να αναµετρηθεί µε τις δυνάµεις του και να γνωρίσει πλάσµατα και µέρη που συναντά κανείς µόνο στη σφαίρα του παραµυθιού και του ονείρου.
Ο συγγραφέας Βύρων Δρούκας, αντλώντας έμπνευση από τα μαγικά χρόνια της παιδικής ηλικίας, ταξιδεύει τους αναγνώστες µε τον πιο λυρικό και γλαφυρό τρόπο στον φανταστικό πλανήτη Άργενο και παροτρύνει σε µια ιδεατή στάση ζωής, αυτή της αλληλεγγύης, της καλοσύνης και της θεραπευτικής επαφής και εναρµόνισης µε τη φύση.

Τζέφυ ο γατούλης που θα γινόταν σωματοφύλακας του βασιλιά (1η εκδ. 2018)

Έξω απ’ την πανέμορφη πόλη της Γατούπολης απλώνεται ένα καταπράσινο δάσος. Στην άκρη του δάσους, στο εσωτερικό ενός τεράστιου μανιταριού, έχει στήσει το σπιτικό της η οικογένεια του κ. Νεκτάριου Γατόπουλου.
Εκεί, μαζί με τους γονείς του και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του ζει και ο Τζέφυ, ο μικρότερος και χαϊδεμένος γιος της οικογένειας.
Όμως ο Τζέφυ δεν είναι ένας γάτος σαν τους άλλους. Δεν θέλει να κυνηγάει μοσχοπόντικες. Είναι ένας γατούλης ονειροπόλος και γεμάτος φιλοδοξίες. Όλη μέρα χουζουρεύει μπροστά στην πυροστιά και αφήνει τη σκέψη του να ταξιδεύει μέχρι το παλάτι του βασιλιά. Το μεγάλο του όνειρο είναι να γίνει σωματοφύλακας στη βασιλική φρουρά της Γατούπολης.
Όμως αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Για να γίνει δεκτός στις τάξεις των βασιλικών σωματοφυλάκων, θα πρέπει πρώτα να αποδείξει την αξία του μέσα από μια σειρά δύσκολων δοκιμασιών. Θα τα καταφέρει άραγε; Και πώς;

Δρ. Βύρων Χρ. Δρούκας

Οδοντίατρος - Γναθολόγος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
τ. Δ/ντής Κλινικής Στοματοπροσωπικού Πόνου
και Φυσιολογίας του Στοματογναθικού Συστήματος

Ωράριο λειτουργίας

Το ιατρείο λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη κατόπιν ραντεβού.

Επικοινωνία

  • Βασ. Σοφίας 54, 115 28 Αθήνα
  •  210 72 44 002
  •   694 47 75 686
  • bdroukas@dent.uoa.gr
© 2019-2022 vyron-droukas.gr.
Υποστήριξη Option Computers

Οι εικόνες, που εμφανίζονται στο vyron-droukas.gr προέρχονται από το σύγγραμα με τίτλο “Λειτουργία και Δυσλειτουργία του Στοματογναθικού Συστήματος”, 4η έκδοση.
Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα 2019-20.

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;