Ο Καθηγητής Βύρων Χρ. Δρούκας γεννήθηκε στη Μυτιλήνη.
Φοίτησε στο κλασσικό Γυμνάσιο της πόλης και ακολούθως κατόπιν εξετάσεων ενεγράφη στο Οδοντιατρικό τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακολουθεί η στρατιωτική θητεία κατά τη διάρκεια της οποίας άσκησε καθήκοντα Οδοντιάτρου, αρχικώς στη Φρουρά Πατρών και ακολούθως στο 417 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΙΜΙΤΣ) και πάλι με καθήκοντα την Οδοντιατρική περίθαλψη των εσωτερικών ασθενών του Νοσοκομείου.
Έκτοτε, του απενεμήθησαν οι βαθμοί του Υπολοχαγού και του Λοχαγού.
Μετά την αφυπηρέτησή του, εντάχθηκε στο εργαστήριο της Ακινήτου Οδοντικής Προσθετικής υπό την διεύθυνση του αείμνηστου Καθηγητού και δασκάλου του Αριστοτέλη Κ. Αδάμ, αρχικά ως άμισθος βοηθός επί μία τριετία και ακολούθως, διορίσθηκε ως έμμισθος βοηθός του εργαστηρίου.
Παράλληλα, αρχίζει την εκπόνηση της Διδακτορικής του διατριβής η οποία ολοκληρώνεται τρία χρόνια μετά οπότε, κατόπιν προτάσεως του Διευθυντού του Εργαστηρίου, ονομάστηκε Επιμελητής. Το επόμενο Ακαδημαϊκό έτος, κατόπιν εισηγήσεως του καθηγητού του και σχετικής αλληλογραφίας με την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Göteborg, γίνεται δεκτός και μεταβαίνει στη Σουηδία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική της Φυσιολογίας του Στοματογναθικού Συστήματος υπό την διεύθυνση του Καθηγητού κ. Gunnar E. Carlsson.
Η εν λόγω κλινική, επί σειρά δεκαετιών, υπήρξε πρωτοπόρος στην έρευνα και την κλινική πράξη στο χώρο των Λειτουργικών Διαταραχών του Στοματογναθικού Συστήματος, ανατρέποντας καθ’ ολοκληρία τα έως τότε ισχύοντα επιστημονικά θέσφατα.
Κύριο και χαρακτηριστικό γνώρισμα της Σκανδιναβικής φιλοσοφίας και κατ’ επέκταση της κλινικής, ήταν και παραμένει ο ανθρωποκεντρικός της χαρακτήρας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, μεταξύ άλλων, εκπόνησε δύο ερευνητικά πρωτόκολλα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Göteborg.
Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, σταδιακά, αποκόπτεται από την άσκηση της γενικής Οδοντιατρικής και επικεντρώνεται στο χώρο και στο αντικείμενο της Κλινικής Φυσιολογίας του Στοματογναθικού Συστήματος, τόσον επαγγελματικά όσον και Ακαδημαϊκά.
Στα Ακαδημαϊκά χρόνια που ακολούθησαν, εκλέγεται στις βαθμίδες του Επίκουρου και του Αναπληρωτού Καθηγητού, με επιστέγασμα την εκλογή του στη βαθμίδα του τακτικού Καθηγητού και πάντοτε στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο.
Βαθύτατα επηρεασμένος από τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που διαπνέει τον Σουηδικό Ακαδημαϊκό χώρο και στην προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης των γνώσεών του, που αφορούν τις συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με τις οποίες πλέον ασχολείται, όντας Αναπληρωτής Καθηγητής, εντάσσεται και ολοκληρώνει το πρόγραμμα της βασικής εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία, στην Α’ Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού Κ. Στεφανή, διάρκειας 100 εκπαιδευτικών ωρών, που περιελάμβανε: α) Θεωρητική κατάρτιση, β) Εισαγωγή στις αρχές της Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας και παρουσίαση καθιερωμένων γνωσιακών προσεγγίσεων σε ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, γ) Πρακτική κατάρτιση. δ) Εξάσκηση στις Γνωσιακές ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες, στα πλαίσια ολιγομελών ομάδων, με παρουσιάσεις περιστατικών, παρακολούθηση ψυχοθεραπευτικών συνεδριών, είτε βιντεοσκοπημένων είτε με προσομοίωση (role play) και ομαδική εποπτεία.
Κατόπιν θερμής προτροπής των Διδασκάλων του, Καθηγητών Α.Κ. Αδάμ και Gunnar E. Carlsson, προσανατολίζεται σε συνεργασία και με άλλους συναδέλφους, στη διοργάνωση και λειτουργία της Κλινικής Φυσιολογίας του Στοματογναθικού Συστήματος και Σύγκλεισης, στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για πρώτη φορά και με προσεκτικά βήματα, αρχίζει η περίθαλψη ασθενών με λειτουργικές διαταραχές του Στοματογναθικού Συστήματος και μέσω αυτών, η εκπαίδευση των πρώτων φοιτητών της Σχολής, οι οποίοι παρακολουθούν τις δραστηριότητες της μικρής Κλινικής και διδάσκονται τις βασικές αρχές της Φυσιολογίας και Παθολογίας του Στοματογναθικού Συστήματος.
Ως βοήθημα για τη μελέτη τους χορηγήθηκε η μετάφραση του Σουηδικού συγγράμματος των Καθηγητών G. Carlsson και T. Magnusson, με τίτλο “Κλινική Φυσιολογία του Στοματογναθικού Συστήματος για τον Γενικό Οδοντίατρο” (εκδόσεις Γ. Παρισιάνου). Η μετάφραση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Ορθοδοντικού και νυν Καθηγητού στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Σταύρου Κοιλιαρίδη.
Στον ιδιωτικό του χώρο, ασχολείται σταδιακά και αποκλειστικά με την παροχή εξειδικευμένων πρωτοκόλλων θεραπείας σε ασθενείς με κρανιοπροσωπικά άλγη και σύνδρομα τα οποία, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, παράγουν και Στοματοπροσωπικό πόνο. Επίσης, σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα (Ρευματοειδή αρθρίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, Ερυθηματώδη Λύκο κ.ά.) τα οποία, εν δυνάμει, κατά τη διαδρομή της γενικής νόσου, προσβάλλουν και το Στοματογναθικό σύστημα και την ευρύτερη περιοχή του, δομική και ιστική.
Επίσης, σε ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες οι οποίες, αναλόγως της τοπογραφικής τους θέσεως, παράγουν και Στοματοπροσωπικό πόνο, κατά περίπτωση.
Οι λειτουργικές διαταραχές του Στοματογναθικού συστήματος αποτελούν μία μεγάλη ομάδα παθολογικών καταστάσεων, οι οποίες πρωτογενώς ή δευτεροπαθώς, εντοπίζονται στο εν λόγω σύστημα και στην ευρύτερη περιοχή του.
Πρόκειται περί αθροιστικών διαταραχών με κοινά συμπτώματα, που δεν σχετίζονται ούτε προέρχονται από τον πόνο οδοντικής αιτιολογίας. Χαρακτηρίζονται κυρίως από:
- Πόνο στο πρόσωπο και στη γνάθο κατά την ανάπαυση ή σε συνδυασμό με τις λειτουργικές κινήσεις της κάτω γνάθου.
- Αίσθημα κόπωσης των μασητήριων μυών.
- Περιορισμένο εύρος κινητικότητας της κάτω γνάθου.
- Ήχους από τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις.
- Κεφαλαλγία με τα χαρακτηριστικά της κεφαλαλγίας τύπου τάσεως.
Το τελευταίο αυτό σύμπτωμα – η μορφή αυτή της πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας απαντάται σε ποσοστό άνω του 70% σε ασθενείς με δυσλειτουργία του Στοματογναθικού συστήματος.
Σύμφωνα με την κατάταξη των κεφαλαλγιών της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας και στις τρεις ταξινομήσεις (1980, 2004 και η τρίτη τέλος, περίπου, του 2013, στη θέση 11.7) αναγράφονται τα διαγνωστικά κριτήρια της κεφαλαλγίας που οφείλεται σε διαταραχές της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης.
Δευτερευόντως, αναφέρονται και άλλα συμπτώματα όπως καυσαλγία, αστάθεια, ίλιγγος και ωτοβοϊσματα (εμβοές).
Για όλα τα ανωτέρω δευτερεύοντα συμπτώματα, άλλες αιτίες πλην της δυσλειτουργίας του Στοματογναθικού συστήματος, είναι πιθανές και τα επιστημονικά δεδομένα για την αιτιολογική τους σχέση ελλείπουν ή είναι πολύ ασθενή και, επί του παρόντος, δεν έχουν ιδιαίτερη κλινική σημασία.
Οι λειτουργικές διαταραχές ή Κρανιογναθικές διαταραχές (πρόσφατη σχετικά ορολογία), στοιχειοθετούν μία ιδιαίτερη κατηγορία παθήσεων οι οποίες, υπό την ευρεία τους έννοια, εντάσσονται ως υποομάδα στον ευρύτερο χώρο των μυοσκελετικών και ρευματολογικών παθήσεων.
Οι βασικοί στόχοι της Παθολογικής Φυσιολογίας του Στοματογναθικού Συστήματος είναι η διάγνωση και η θεραπεία των προαναφερθέντων διαταραχών.
Οι Κροταφογναθικές διαρθρώσεις όπως και κάθε άλλη άρθρωση του μυοσκελετικού συστήματος είναι επιρρεπείς σε εξωγενείς και ενδογενείς μεταβολές.
Η εντυπωσιακή εξέλιξη της Νευροφυσιολογίας και της γνωσιακής ψυχοθεραπείας συνετέλεσαν σημαντικά στην ερμηνεία και τη διάγνωση των εμπλεκομένων διαδικασιών γέννεσης και εκδήλωσης του Στοματοπροσωπικού Πόνου, καθώς και στην πληρέστερη κατανόηση της αιτιολογίας τους.
Διαφοροδιαγνωστικά, και θεραπευτικά και σε αμφίδρομη βάση, συνεργάζονται με ειδικότητες του ευρύτερου ιατρικού χώρου και κυρίως με τους χώρους της Ω.Ρ.Λ., Ρευματολογίας, Νευρολογίας, Ψυχιατρικής κλπ., ειδικότητες έχουσες άμεση σχέση με το αντικείμενο της ειδικότητάς τους, καθώς και με τα διάφορα περιοχικά κέντρα πόνου του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Ως τακτικός καθηγητής, αντιλαμβανόμενος τα σύγχρονα επιστημονικά θέσφατα στο χώρο της Παθολογικής Φυσιολογίας και του Στοματοπροσωπικού Πόνου που ήδη είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται στις ανάλογες κλινικές της Ευρώπης και της Αμερικής, ξεκινά εργώδη προσπάθεια για την ενημέρωση και ανάδειξη του θέματος στα αρμόδια όργανα της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών.
Έτσι:
• Τον Οκτώβριο του 1997 υποβάλλει σχετικό υπόμνημα στον Πρόεδρο της Οδοντιατρικής Σχολής.
• Το 2000 υποβάλλει εκ νέου συμπληρωματική εισήγηση στην οποία τεκμηριωμένα παραθέτει την ανάγκη ίδρυσης κλινικής Στοματοπροσωπικού Πόνου στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Τον Φεβρουάριο του 2004 υποβάλλει στον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Σχολής, πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργίας Κλινικής Πόνου.
• Στις 09/06/2004 η Γενική Συνέλευση της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών αποφασίζει την Ίδρυση Κλινικής Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου την οποία επικυρώνει με σχετική απόφαση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 08/07/2004.
• Στις 20/07/2004 διαβιβάζονται προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τα σχετικά έγγραφα του Προέδρου της Οδοντιατρικής Σχολής μαζί με την απόφαση της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου του Ιδρύματος.
• Στις 24 Μαρτίου του 2005 στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 378, δημοσιεύεται η ίδρυση Κλινικής Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθορισμός του εσωτερικού κανονισμού.
• Στις 20/04/2005 υποβάλλει προς τον Πρόεδρο της Οδοντιατρικής Σχολής πρόταση και αναλυτική εισήγηση για την λειτουργία μεταπτυχιακού προγράμματος Κλινικής εξειδίκευσης στον Στοματοπροσωπικό Πόνο, τριετούς φοίτησης.
Στο πρόγραμμα αναλυτικά αναγράφονται τα μαθήματα κορμού, τα μαθήματα εξειδίκευσης καθώς και οι ώρες των μαθημάτων. Το πρόγραμμα εξειδίκευσης συμπεριλαμβάνει έξι Κλινικές της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. όπου οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν και εκπαιδεύονται σε εξαμηνιαία βάση στο κάθε μάθημα ξεχωριστά.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έγινε αποδεκτό και εντάχθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο των λοιπών μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Σχολής.
• Η λειτουργία του αρχίζει με τους πρώτους μεταπτυχιακούς φοιτητές από το Ακαδημαϊκό έτος 2005 – 2006.
Οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση σχετιζόμενη με την ίδρυση και οργάνωση της Κλινικής Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου καθώς και με το μεταπτυχιακό της πρόγραμμα, είναι αναληθής και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το επιστημονικό έργο του καθηγητού Βύρωνος Δρούκα είναι ιδιαιτέρως πλούσιο και σημαντικό.
Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.
Το πρώτο είναι η διαχρονικότητά του, από την πρώτη στιγμή που διάβηκε για να περπατήσει τον Ακαδημαϊκό χώρο, εντασσόμενος στο Εργαστήριο της Ακινήτου Προσθετικής και συνεχιζόμενη έως και σήμερα, δίχως παύσεις, αναστολές ή διακοπές και, το δεύτερο, η θεματολογία του η οποία για πρώτη φορά εμφανίστηκε στον Ελληνικό επιστημονικό περιοδικό τύπο, παρουσιάζοντας και ανακοινώνοντας θέματα με αντικείμενο, κατά κύριο λόγο, την Φυσιολογία και Παθολογία του Στοματογναθικού συστήματος.
Εκτός των επιστημονικών εργασιών (ερευνητικές, κριτικές ανασκοπήσεις, μονογραφίες κλπ.) κατά το διάστημα της θητείας του στο εργαστήριο της Ακινήτου Οδοντικής Προσθετικής, συνέγραψε ως συνσυγγραφεύς με τον μέντορά του, Καθηγητή Α.Κ. Αδάμ, σύγγραμμα με τίτλο “Στοιχεία Ακινήτου Οδοντικής Προσθετικής”. Ακολούθησε ένα δεύτερο σύγγραμμα, σε συνεργασία με τον συνάδελφό του κ. Σταθόπουλο και με τίτλο “Στοιχεία Ακινήτου Προσθετικής Α’ τόμος”, βελτιωμένη, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση παλαιοτέρου και ομότιτλου συγγράμματος του Καθηγητού Α.Κ. Αδάμ.
Ως Αναπληρωτής Καθηγητής συνέγραψε εξ ολοκλήρου ένα τρίτο σύγγραμμα με τίτλο “Λειτουργία και Δυσλειτουργία του Στοματογναθικού Συστήματος” το οποίο, μέχρι στιγμής, έχει πραγματοποιήσει τρεις εκδόσεις και διανέμεται στις δύο Οδοντιατρικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και στο ΤΕΙ Αθηνών. Για το ερχόμενο Ακαδημαϊκό έτος 2019-20 ήδη δρομολογείται η 4η έκδοση εμπλουτισμένη με νέα κεφάλαια με τη συμμετοχή διακεκριμένων συναδέλφων του του οδοντιατρικού και ιατρικού χώρου.
Στα πλαίσια της συγγραφικής του δραστηριότητας, εκτός του σημαντικού αριθμού δημοσιεύσεων, συμμετείχε με συγγραφή κεφαλαίων σχετικών με το αντικείμενο της ειδικότητάς του, σε συγγράμματα συναδέλφων Οδοντιάτρων και Ιατρών. Η θεματολογία των κεφαλαίων καθορίστηκε από τους συγγραφείς των βιβλίων.
Το Ακαδημαϊκό έτος 2020-21, ο εκδοτικός οίκος Γ. Παρισιάνος, πραγματοποίησε την 4η έκδοση του συγγράμματός του, με τίτλο: «Λειτουργία και Δυσλειτουργία του Στοματογναθικού Συστήματος».
Συγκριτικά με τις προγενέστερες εκδόσεις, η 4η, εκτός από τις επιμέρους προσθήκες στα διάφορα κεφάλαια, εμπλουτίσθηκε με ένα νέο κεφάλαιο, το 8ο, αποτελούμενο από πέντε υποκεφάλαια εστιαζόμενα σε αμιγώς ιατρικά πεδία, άμεσα σχετιζόμενα με τις Λειτουργικές Διαταραχές του Στοματογναθικού Συστήματος.
Η συγγραφή τους έγινε από τρεις διακεκριμένους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και από τρεις επίσης συναδέλφους από την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), καθώς και από τον Καθηγητή Βύρωνα Δρούκα.
Προσθήκες επίσης έγιναν στο 4ο κεφάλαιο, ενώ στο 18ο ενσωματώθηκε ένα νέο υποκεφάλαιο.
Οι ενθετικές παρεμβάσεις και προσθήκες στο σύνολό τους, όχι μόνο δεν αλοιώνουν τη ροή και τον ειρμό των κειμένων αλλά, αντιθέτως, αιμοδοτούν και εμπλουτίζουν το περιεχόμενό τους.
Ο εμπλουτισμός και η επέκταση προγενέστερων εκδόσεων ενός βιβλίου, αποτελούν εργώδεις και επίπονες προσπάθειες, συγκρινόμενες με την αρχική συγγραφή του.
Αμφότερες έχουν ημερομηνία λήξεως, ιδιαιτέρως στον χώρο των Βιολογικών Επιστημών, επισημαίνοντας απλώς τη συνέχεια και συνέπεια του γράφοντος.
Σημαντικός συντελεστής στην πραγμάτωση της νέας εργώδους προσπάθειας, υπήρξε η ευμενής υποδοχή του συγγράμματος από τον Ακαδημαϊκό αλλά και τον ευρύτερο Οδοντιατρικό χώρο των έως σήμερα εκδόσεων.
Ο αριθμός των σελίδων της προηγούμενης έκδοσης ανέρχεται σε 370, ενώ της 4ης σε 685. Οι διαστάσεις του βιβλίου της 3ης είναι 20,5x25,7 cm, ενώ της 4ης 14x27 cm, καθιστώντας το πλέον εύχρηστο. Αλλαγή έγινε επίσης και στο εξώφυλλο.
Στις προγενέστερες εκδόσεις, αναπαρίσταται η κεφαλή μαρμάρινου ειδωλίου κόρης, από το Μουσείο της Ακροπόλεως, καλλιτεχνικώς τροποποιημένου στην περιοχή της «Κροταφογναθικής διάρθρωσης».
Στο εξώφυλλο της νέας έκδοσης, απεικονίζεται μικρογραφία του 11ου αιώνα, από τα σχόλια του Απολλώνιου του Κιτιέως (Κίτιον της Κύπρου), στο «περί άρθρων» βιβλίο του Ιπποκράτους. Απεικονίζει ανάταξη εξαρθρήματος της κάτω γνάθου.
Η εικόνα προέρχεται από το βιβλίο του Roberto Margotta, «Ιστορία της Ιατρικής». (Επ. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα 2012, μετάφραση Γ.Ν. Αντωνακόπουλος).
Το σύγγραμμα διανέμεται στους φοιτητές των Οδοντιατρικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και στους σπουδαστές Βιοϊατρικών Επιστημών ΠΑ.Δ.Α.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο καθηγητής αρθρογραφεί στην επιστημονική εφημερίδα «Οδοντιατρικό Βήμα», με θεματολογία από το χώρο της Παθολογικής Φυσιολογίας του Στοματογναθικού Συστήματος.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των συγγραφικών δραστηριοτήτων του, εντάσσεται και η παιδική λογοτεχνία και ειδικότερα στο χώρο του παραμυθιού.
Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γ. Παρισιάνου, το παραμύθι με τίτλο: «Τζέφυ, ο γατούλης που θα γινόταν σωματοφύλακας του βασιλιά».
Το 2022 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γ. Παρισιάνου, το δεύτερο παραμύθι με τίτλο: «Ταξίδι στην Άργενο: Τη χώρα του ονείρου και του παραμυθιού».
Προσεχώς, ετοιμάζονται άλλα δύο παραμύθια, των οποίων οι τίτλοι θα ανακοινωθούν «εν καιρώ».
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Παρουσιάζει πλούσιο ερευνητικό έργο, περαιώνοντας ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους διακεκριμένους καθηγητές, Έλληνες και ξένους, σημαντικό αριθμό ερευνητικών πρωτοκόλλων των οποίων τα αποτελέσματα συνέβαλαν καθοριστικά στη γνώση της αιτιοπαθογένειας, κατά κύριο λόγο, και της θεραπευτικής αντιμετώπισης πλείστων περιστατικών των οποίων η παθογένεια συνδέεται άρρηκτα με την Παθολογική Φυσιολογία του Στοματογναθικού Συστήματος, καθώς και πλείστων άλλων παραμέτρων που, εν δυνάμει, μπορεί να οδηγήσουν στην γέννεση Στοματοπροσωπικού πόνου ή, γενικότερα, πόνου στην ευρύτερη περιοχή του Στοματογναθικού συστήματος.
Από την αναζήτηση των ετεροαναφορών στις δημοσιεύσεις του καθηγητού Βύρωνος Δρούκα, όπως αυτές εμφανίζονται στη Διεθνή Βάση Δεδομένων SCIENCE INDEX EXPANDED, διαπιστώνεται η ευρύτατη διεθνής απήχηση και αποδοχή των επιστημονικού του έργου, εάν μεταξύ άλλων, κρίνουμε και από το πλήθος των ετεροαναφορών που συναντώνται σε επιστημονικά περιοδικά, συγγράμματα και διδακτορικές διατριβές.
Στο ερευνητικό του έργο, επίσης, συμπεριλαμβάνεται και πλειάδα Διδακτορικών Διατριβών και Διπλωματικών εργασιών (Masters) που εκπονήθηκαν από μεταπτυχιακούς φοιτητές του, τις οποίες τόσον θεματικά, όσον και ερευνητικά διεκπεραίωσε ως κύριος επιβλέπων.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Η συμμετοχή του σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, μετεκπαιδευτικά μαθήματα κλπ., είναι επίσης ιδιαιτέρως πλούσια. Στο σύνολό τους υπήρξε ομιλητής τόσον στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Μέλος διακεκριμένων επιστημονικών εταιρειών από τις οποίες ιδιαίτερα ξεχωρίζουν:
Α) Η European Academy of Craniomandibular Disorders. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και, επί σειρά ετών, εκπροσωπούσε την Ελλάδα ως Εθνικός αντιπρόσωπος (National Representative). Εξελέγη Αντιπρόεδρος και ακολούθως Πρόεδρος επί μία διετία.
Ως Πρόεδρος, διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέσβο.
Για το σύνολο της προσφοράς του στην εξάπλωση και τους σκοπούς της Εταιρείας, το διοικητικό της συμβούλιο τον τίμησε ως ισόβιο μέλος.
Β) Ιδιαίτερη επιστημονική βαρύτητα επέχει η συμμετοχή του στην Society of Oral Physiology. Μετέχει ως ενεργό μέλος της Εταιρείας, υπό την ιδιότητα του Senior Member, εκπροσωπώντας και πάλι τη χώρα του.
Είναι η αρχαιότερη επιστημονική εταιρεία στο χώρο της Φυσιολογίας και Παθολογίας του Στοματογναθικού Συστήματος. Ιδρύθηκε αποκλειστικά από Ευρωπαίους, κορυφαίους, οι οποίοι ανέτρεψαν τα μηχανιστικά δόγματα (συγκλεισιακοί παράγοντες), τα οποία εθεωρούντο ως οι κύριοι και βασικοί αιτιολογικοί παράγοντες των εν λόγω διαταραχών.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Society of Oral Physiology (Store Cro) στη Σκωτία (Μάιος 2019) το Advisory Board της Store Cro του ανέθεσε την προεδρία της εταιρείας για τα επόμενα δύο χρόνια καθώς και την ευθύνη διοργάνωσης του επόμενου συνεδρίου (2021) της εταιρείας στην Αθήνα.
Διετέλεσε επίσης μέλος αρκετών Ελληνικών Επιστημονικών Εταιρειών.
Σήμερα είναι Πρόεδρος και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Στοματοπροσωπικού Πόνου.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Από τα πρώτα 100 μέλη του Ελληνικού παραρτήματος της UNISEF του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες ως Οδοντίατρος στα ειδικά προγράμματα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, έχοντας ως αντικείμενο φροντίδας τη μητέρα και το παιδί.
Ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου, χωρίς περαιτέρω συμμετοχή στις δραστηριότητες της οργάνωσης.
ΣΗΜΕΡΑ
Ο καθηγητής κ. Βύρων Δρούκας εξακολουθεί να διδάσκει ως ομότιμος καθηγητής στο Μεταπτυχιακό τμήμα της Κλινικής Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου στην Οδοντιατρική Σχολή Αθήνων. Επίσης κατόπιν προτάσεως της καθηγήτριας της Α' Αναισθησιολογικής κλινικής του Αρεταιείου Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, συνεργάζεται με το ιατρείο πόνου και παρηγορικής αγωγής από τη θέση της ειδικότητάς του.
Σε μόνιμη βάση αρθρογραφεί στον περιοδικό επιστημονικό οδοντιατρικό τύπο.
Τέλος στις συγγραφικές του δραστηριότητες προστίθεται κι εκείνη της παιδικής λογοτεχνίας με τη συγγραφή και έκδοση παραμυθιών.