ΑΡΘΡΑ

vyron droukasΟδοντιατρικό Βήμα, τεύχος 153, Ιούλιου - Αυγούστου, 2023

Από  τον James Costen μέχρι την τελευταία ταξινόμηση της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας

Ιστορικά Ανάλεκτα

Το 1934 ο James Costen δημοσίευσε στο περιοδικό Ann Otol 43:1-15, εργασία με τίτλο «A syndrome of ear and sinus symptoms dependent upon disturbed function of the temporomandibular joint». (1) Ο χαρακτηρισμός «σύνδρομο» παρέμεινε έως και σήμερα χρησιμοποιούμενος αδοκίμως από μικρή πιστεύουμε μερίδα συναδέλφων. Από την εποχή που ο Costen συνέδεσε το όνομά του με τη δυσλειτουργία των Κροταφογναθικών διαρθρώσεων (ΚΓΔ), πληθώρα ονομάτων και όρων προτάθηκαν επιδιώκοντας να περιγράψουν κατά τον καλύτερο τρόπο των παθολογικών συμπτωμάτων που εντοπίζονται και εκδηλώνονται στο Στοματογναθικό σύστημα (ΣΣ) και στην ευρύτερη περιοχή του.

Η αρχική ονομασία «σύνδρομο του Costen» μετά από αναθεώρηση και αξιολόγηση της ανατομικής της βάσεως, αντικαταστάθηκε από μία ποικιλία ευρεία, όρων.

vyron droukasΟδοντιατρικό Βήμα, τεύχος 152, Μαΐου - Ιουνίου, 2023

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Στο προηγούμενο φύλλο του Οδοντιατρικού Βήματος αναφερθήκαμε λεπτομερώς στη χρόνια νεανική αρθρίτιδα (ΧΝΑ) και τη σχέση της με το Στοματογναθικό Σύστημα (ΣΣ).

Το Β’ μέρος της ανασκόπησης αναφέρεται στις λοιπές σπονδυλοαρθροπάθειες σε σχέση πάντα με το ΣΣ. Θυμίζουμε ότι οι σπονδυλοαρθροπάθειες ή σπονδυλοαρθρίτιδες ή οροαρνητικές αρθρίτιδες συνιστούν ομάδα νοσημάτων τα οποία εκδηλώνονται με παρόμοια κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα (1), προσβάλλονται κυρίως νεαρά άτομα με γενετική ενδεχομένως προδιάθεση στη νόσο.

vyron droukasΟδοντιατρικό Βήμα, τεύχος 151, Μαρτίου - Απριλίου, 2023

Το μυοσκελετικό σύστημα δυνητικά μπορεί να προβληθεί από εκατό και πλέον διαφορετικές παθήσεις. Η ταξινόμησή τους έγινε με βάση την κλινική τους σημειολογία, τους αιτιολογικούς παράγοντες, τις παθολογικές μεταβολές κ.λ.π. Οι κροταφογναθικές διαρθρώσεις (ΚΓΔ) μεταξύ άλλων αρθρώσεων είναι δυνατόν να προσβληθούν από τις εν λόγω παθήσεις οι οποίες κατά τη διαδρομή τους προκαλώντας στο μυϊκό σύστημα της περιοχής καθώς και στη ευρύτερη περιοχή του στοματογναθικού συστήματος. Η γνώση μας αναφορικά με την εμπλοκή των ΚΓΔ στο σύνολο των παθήσεων αυτών δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Εξαίρεση αποτελούν η ρευματοειδής αθρίτις και η οστεοαρθρίτις.

Η έρευνα των τελευταίων ετών μας παρέχει αρκετές και σημαντικές πληροφορίες σχετικές με την εμπλοκή των ΚΓΔ και του στοματογναθικού συστήματος γενικότερα.

Ανάμεσα στην πληθώρα των εμπλεκομένων με το στοματογναθικό σύστημα παθήσεων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η σπονδιλοαρθοπάθειες και η χρόνια νεανική αρθρίτις ΧΝΑ.

vyron droukasΟδοντιατρικό Βήμα, τεύχος 150, Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, 2023

Κατάγματα στην περιοχή του κονδύλου (κονδυλική απόφυση).

Αποτελούν το 25-50% του συνόλου των καταγμάτων της γνάθου.

Γενικώς, είναι αποδεκτό ότι εφ’ όσον τα κατάγματα της κεφαλής προκαλούν μικρή ή καθόλου μετατόπιση, αποκαθίστανται με κλειστές τεχνικές (ακινητοποίηση, περίδεση κλπ.)

Με τον ίδιο τρόπο, αντιμετωπίζονται τα ετερόπλευρα κατάγματα τα οποία εξαρθρώνουν τον κόνδυλο.

Δεν υπάρχει, όμως, ομοφωνία στις περιπτώσεις αμφοτερόπλευρου κατάγματος με παράλληλη εξάρθρωση των κονδύλων, ιδιαιτέρως όταν ο ασθενής είναι ανόδους ή υπάρχουν άλλα κατάγματα στην περιοχή.

vyron droukasΟδοντιατρικό Βήμα, τεύχος 149, Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, 2022

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Ενδεχομένως, η παρούσα κριτική ανασκόπηση δε θα είχε δημοσιευθεί αν τα περιστατικά ασθενών με δυσλειτουργία των κροταφογναθικών διαρθρώσεων (ΚΓΔ) και με την ένδειξη «προτροπή», αν θέλετε «χειρουργική παρέμβαση», δεν αυξάνονταν έως σήμερα.

Είναι φορές που οι ως άνω περιπτώσεις συναγωνίζονται σε συχνότητα το γνωστό πλέον σε όλους μας «μασελάκι» που τρέχει σε καθημερινή βάση επί δικαίων και αδίκων, ευτελίζοντας το χώρο μας.

Για το δεύτερο αυτό φαινόμενο, έχω πολλαπλώς τοποθετηθεί (ομιλίες, σεμινάρια, δημοσιεύσεις) για τους κανόνες, τους ρυθμούς, τις τεχνικές και, εν πάσει περιπτώσει, τις προϋποθέσεις, τις ενδείξεις και τους τύπους των διαφόρων ναρθήκων που προαπαιτούνται για την τοποθέτηση ενός ενδοστοματικού νάρθηκα.

Δρ. Βύρων Χρ. Δρούκας

Οδοντίατρος - Γναθολόγος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
τ. Δ/ντής Κλινικής Στοματοπροσωπικού Πόνου
και Φυσιολογίας του Στοματογναθικού Συστήματος

Ωράριο λειτουργίας

Το ιατρείο λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη κατόπιν ραντεβού.

Επικοινωνία

  • Βασ. Σοφίας 54, 115 28 Αθήνα
  •  210 72 44 002
  •   694 47 75 686
  • bdroukas@dent.uoa.gr
© 2019-2022 vyron-droukas.gr.
Υποστήριξη Option Computers

Οι εικόνες, που εμφανίζονται στο vyron-droukas.gr προέρχονται από το σύγγραμα με τίτλο “Λειτουργία και Δυσλειτουργία του Στοματογναθικού Συστήματος”, 4η έκδοση.
Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα 2019-20.

Τα Cookies βελτιώνουν την απόδοση της σελίδας μας. Δεν αποθηκεύουμε προσωπικές σας πληροφορίες. Μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε;